Overleven als een mol

Doodstil lag hij daar op de bruin doorweekte bladeren 🍁!

Tijdens onze ochtendwandeling afgelopen weekend kruisten we het pad van een mol. Onze hond begon enthousiast te blaffen en staarde naar het kleine beestje. Plotseling greep hij de mol snel in zijn bek en liet hem even later weer vrij. De mol bleef roerloos liggen.

Deze scène bracht me bij de ‘freeze’-overlevingsstand, waarin sommigen van ons verstrikt raken in stressvolle situaties. Deze ‘freeze’ is als een bevriezing, vergelijkbaar met wat de mol leek te doen. Naast ‘freeze’ zijn er ook de vertrouwde ‘fight’ of ‘flight’-reacties. Een minder bekende reactie is het ‘fawn’-mechanisme, waarbij we de neiging hebben om conflicten te vermijden en ons aan te passen om anderen te behagen.

Samen wachtten we enkele minuten, terwijl de mol onbewogen bleef liggen. Niet veel later begon hij te bewegen en baande zich zigzaggend een weg tussen de bladeren.

Net zoals de mol verschillende overlevingsstanden heeft om met stress om te gaan, ervaren mensen diverse reacties in stressvolle situaties. ‘Fight’ staat voor vechten, ‘flight’ voor vluchten, ‘freeze’ staat voor bevriezen, en ‘fawn’ voor aanpassen.

Het fascineert me hoe de natuurlijke instincten van dieren ons iets kunnen leren over ons eigen gedrag onder druk. Terwijl ik dit opschrijf, denk ik na over mijn eigen neiging tot bevriezen in stressvolle situaties. Het lijkt erop dat de ‘freeze’ jarenlang mijn automatische reactie was.

Ik herinner me nog een pittig gesprek met een klant tijdens mijn vroegere baan als HR-adviseur. Op dat moment bevroor ik volledig, mijn gedachten voelden als een warboel en ik kon niets uitbrengen. Die avond speelde ik dit scenario keer op keer af en bedacht ik hoe ik eigenlijk had willen reageren.

Het inzicht in dierlijke instincten geeft een boeiende kijk op ons gedrag, vooral in stresssituaties. Weet jij welke overlevingsstand jouw automatische reactie is? Deel ze gerust in de comments!

Vorige
Vorige

Op de camping slaap ik beter dan thuis

Volgende
Volgende

Lunar insomnia