Lunar insomnia

Vandaag is de laatste volle maan van het jaar. Wist je dat de invloed van de maancyclus op onze slaap meer is dan een volksverhaal? Vanaf de eerste eeuw AD, waar Plinius de Oudere suggereerde dat de volle maan waanzin kon veroorzaken, tot recente wetenschappelijke studies, zijn we meer te weten gekomen over de relatie tussen de maan en onze nachtrust.

In een baanbrekende studie uit 2013 ontdekten onderzoekers van de universiteit van Basel dat mensen enkele dagen voor en na volle maan veranderingen in hun slaap ervaren, waaronder een gemiddelde van vijf extra minuten om in slaap te vallen, 20 minuten minder slaap per nacht en 30% minder diepe slaap.

Deze veranderingen waren geassocieerd met een afname van de subjectieve slaapkwaliteit en verminderde niveaus van endogene melatonine, wat kan bijdragen aan het fenomeen van lunar insomnia.

Lunar insomnia, gekenmerkt door een negatieve invloed van de maan op het vermogen om te slapen, kan ervoor zorgen dat mensen zich eerder opgewonden dan moe voelen rond bedtijd tijdens een volle maan. Het licht van de maan, dat melatonine-productie beïnvloedt, speelt een cruciale rol in het bepalen van onze slaap-waakcyclus. Dit verklaart waarom sterke maanverlichting het moeilijker kan maken om in slaap te vallen.

In 2021 ontdekten wetenschappers van de Universiteiten van Washington, Quilmes in Argentinië en Yale dat slaapcycli fluctueren gedurende de 29,5-daagse maancyclus. Specifiek toonde de studie aan dat in de dagen voorafgaand aan een volle maan mensen later op de avond gingen slapen en voor kortere periodes sliepen. Verder is het interessant om op te merken dat mensen, ongeacht de beschikbaarheid van elektriciteit, vergelijkbare slaapfluctuaties vertonen in de dagen voorafgaand aan een volle maan.

De maancyclus lijkt ook verschillende effecten op mannen en vrouwen te hebben, waarbij mannen gevoeliger zijn voor verstoringen in hun slaappatroon tijdens bepaalde fasen van de maan. Hoewel meer onderzoek nodig is om precies te begrijpen waarom, suggereren wetenschappers dat het licht van de maan, vooral bij mannen, een rol kan spelen.

Een andere verklaring voor slecht slapen bij volle maan is de zogeheten self-fulfilling prophecy. Eenvoudig gezegd: je weet dat het volle maan is en je verwacht daardoor dat je slechter slaapt. Je praat het jezelf aan. Het resultaat? Jij bent zelf de reden voor een slechte nachtrust.

In essentie, als je gelooft dat de maan je nachtrust beïnvloedt, heb je gelijk en wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit idee. Volle manen worden geassocieerd met verminderde slaapefficiëntie, langere inslaaptijd en verkorte slaapduur. Vergeet echter niet om ook jouw persoonlijke verwachtingen met betrekking tot slapen tijdens volle maan in overweging te nemen.

Hier zijn enkele praktische tips om je nachtrust te optimaliseren, ongeacht de maancyclus:

1. Creëer een rustgevende, koele en donkere slaapomgeving

2. Zoveel mogelijk op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden

3. Vermijd fel licht voor het slapengaan, vooral bij volle maan.

4. Overweeg ontspanningstechnieken zoals meditatie of ademhalingsoefeningen.

Sweet dreams!

Vorige
Vorige

Overleven als een mol

Volgende
Volgende

Waar de opticien mij aan herinnerde