Geen zin in nog een ‘moetje’? Dit helpt écht bij de zomertijd switch!

De zomertijd komt eraan, en misschien zie je op tegen nóg een ‘moetje’ op je lijst. Maar wat als een kleine aanpassing in je ochtendroutine je energie kan verbeteren, zonder dat het extra moeite kost? Het geheim zit ‘m in ochtendlicht!

Waarom ochtendlicht je helpt bij de zomertijd-switch

Met de start van de lente worden de dagen langer en krijgen we meer natuurlijk daglicht. Dit is hét moment om je biologische klok te ondersteunen, zodat je meer energie hebt en makkelijker in slaap valt.

Volgend weekend gaat de klok een uur vooruit, en veel mensen ervaren hierdoor een soort mini-jetlag. Ochtendlicht kan je helpen om sneller aan het nieuwe ritme te wennen. Het enige wat je hoeft te doen, is een kleine aanpassing in je ochtendroutine.

Waarom is je biologische klok zo belangrijk?

Je biologische klok regelt je slaap-waakritme en beïnvloedt veel meer dan alleen je slaap. Als deze klok goed loopt, voel je je overdag energieker en slaap je ‘s nachts beter. Maar als je ritme ontregeld raakt (bijvoorbeeld door te weinig ochtendlicht of te veel schermtijd ‘s avonds), kun je:

❌ Moeite krijgen met inslapen en doorslapen

❌ Overdag last hebben van vermoeidheid en energiedips

❌ Op lange termijn meer kans hebben op gezondheidsklachten

Het mooie is dat je je biologische klok op een natuurlijke manier kunt ondersteunen. Ochtendlicht is daarbij een van de krachtigste tools. Maar ook wat je ‘s avonds doet, heeft invloed. Fel kunstmatig licht, zoals van schermen en felle lampen, kan je lichaam ‘s avonds in de war brengen, waardoor je minder slaperig wordt en moeilijker in slaap valt.

Hoe werkt ochtendlicht precies?

Wanneer je ’s ochtends daglicht krijgt, reset dit je biologische klok. Je lichaam weet dan beter wanneer het tijd is om wakker, alert en energiek te zijn. Dit helpt je slaap-waakritme op natuurlijke wijze.

Wat merk je hiervan?

Je valt ’s avonds makkelijker in slaap en wordt uitgeruster wakker.

✔ Je hebt overdag minder last van energiedips.

✔ Je ondersteunt je immuunsysteem en humeur zonder dat je er extra tijd aan kwijt bent.

Natuurlijk spelen ook andere factoren een rol in je energie, zoals slaapkwaliteit, stress en voeding. Maar ochtendlicht is een van de makkelijkste en meest effectieve manieren om je energieniveau te verbeteren.

Hoe pas je dit makkelijk toe als moeder?

Je hoeft niets extra’s te doen, alleen een paar kleine gewoontes aan te passen:

☀ Trek direct de gordijnen open zodra je opstaat.

☕ Ontbijt of drink je thee bij een raam waar veel daglicht binnenvalt.

🚶‍♀ Ga naar buiten terwijl je toch al iets moet doen, zoals je kinderen naar school brengen, de hond uitlaten of boodschappen doen. Extra pluspunt: als je beweegt in het ochtendlicht, krijgt je biologische klok een nog sterker signaal dat de dag is begonnen!

Je hoeft het niet perfect te doen. Hoe vaker je ’s ochtends daglicht meepakt, hoe beter je biologische klok zich afstelt. Na één tot twee weken merk je misschien al dat je je minder uitgeput voelt.

Wat als je toch moe blijft?

Blijf je na drie tot vier weken nog steeds moe ondanks deze simpele aanpassing? Dan is het tijd om verder te kijken naar wat jouw energie in de weg zit. Laten we samen ontdekken wat jij nodig hebt! Ik denk graag met je mee! 💛

Volgende
Volgende

Grenzen stellen als moeder: waarom het zo moeilijk is (en hoe je het makkelijker maakt)