Grenzen stellen als moeder: waarom het zo moeilijk is (en hoe je het makkelijker maakt)
We weten allemaal hoe belangrijk het is om grenzen te stellen. Maar waarom voelt het dan vaak zo lastig? Veel moeders herkennen het ongemak dat erbij komt kijken: dat knagende schuldgevoel wanneer je eindelijk eens ‘nee’ zegt of tijd voor jezelf neemt.
In deze blog ontdek je waarom het stellen van grenzen zo moeilijk voelt én hoe je het voor jezelf makkelijker kunt maken zodat je niet alleen overdag beter in je energie zit, maar ook ‘s nachts makkelijker tot rust komt.
Waarom grenzen stellen zo moeilijk is
Op papier klinkt het simpel: je neemt tijd voor jezelf en zegt ‘nee’ tegen wat niet goed voelt. Maar in de praktijk zit daar vaak een knagend gevoel bij. Het schuldgevoel dat je anderen teleurstelt, dat je niet genoeg geeft, dat je egoïstisch bent.
Veel moeders ervaren een constante druk om altijd klaar te staan. Ze smachten naar rust, maar voelen zich schuldig zodra ze een stapje terug doen. Misschien herken je het ook bij jezelf. Denk eens terug aan een moment waarop je eigenlijk rust nodig had, maar toch doorzette. Je meldde je te vroeg weer beter op je werk, omdat je collega’s anders met onderbezetting zaten. Of je ging toch mee naar dat ene etentje, terwijl je lichaam schreeuwde om een avondje bankhangen.
Het lastige is dat als je structureel over je grenzen heen gaat, je dat mee neemt naar bed. Je hoofd blijft ‘aan’, je piekert over alles wat je nog moet doen en ontspannen in slaap vallen wordt steeds moeilijker.
Schuldgevoel betekent niet dat je iets verkeerd doet
Wat als ik je vertel dat schuldgevoel niet hoeft te bepalen wat jij doet?
Schuldgevoel ontstaat omdat je geeft om anderen. Maar steeds ‘ja’ zeggen om dat gevoel te vermijden, put je op de lange termijn uit. Hoe voller je agenda raakt met dingen die je niet écht wilt, hoe minder energie je overhoudt voor jezelf en de mensen die je lief zijn. En die constante overbelasting kan zich vertalen naar een onrustige nacht.
Grenzen stellen betekent niet dat je anderen tekortdoet. Het betekent dat je jezelf serieus neemt.
Hoe stel je makkelijker grenzen?
Vind je het lastig om nee te zeggen? Probeer deze drie stappen:
✔️ Neem tijd om te beslissen
Voel je druk om meteen ‘ja’ te zeggen? Geef jezelf 24 uur bedenktijd. Vaak voel je daarna veel beter wat je écht wilt.
✔️ Leg geen verantwoording af
Je hoeft niet uit te leggen waarom je nee zegt. Jouw tijd en energie bewaken is genoeg reden.
✔️ Visualiseer de uitkomst
Stel je voor hoe je je voelt als je ergens ja of nee tegen zegt. Geeft het je energie, of voelt het als een last? Dit helpt bij het maken van je keuze.
Grenzen stellen is een proces en schuldgevoel hoort daar soms bij. Maar dat betekent niet dat je iets verkeerd doet of dat je er altijd naar moet handelen. Het is geen afwijzing van anderen, maar juist een manier om ook goed voor jezelf te zorgen.
Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt en hoe meer rust je ervaart, overdag én ‘s nachts. Zonder schuldgevoel!