Hoe kom jij de zomerse nachten door?

Volgende week schijnt het tropisch warm te worden.

Wat doe jij om in slaap te vallen?

De volgende tips deel ik die je hierbij kunnen helpen:

🔅 Temperatuur

Eén antwoord zit ‘m niet in het afkoelen, maar in het verwarmen van de juiste lichaamsplekken. De kerntemperatuur van je hersenen en lichaam dient ongeveer 1 °C te dalen om in slaap te vallen en in slaap te blijven. Dit is de reden waarom je sneller in slaap valt in een kamer die te koud is dan een kamer die te warm is.

Ons lichaam geeft warmte af via zijn ledematen, jouw handen en voeten. Wanneer je een warm bad of warme douche hebt genomen, stijgt het bloed naar de oppervlakte van je huid. Het resultaat hiervan is dat je kerntemperatuur keldert en dat je sneller in slaap valt en makkelijker blijft slapen. Dit kan wel gunstiger uitpakken bij mensen die vaak koude handen en voeten hebben (komt vaker voor bij vrouwen).

Vind jij een heet bad of hete douche fijner, doe dit dat 1-2 uur voordat je naar bed gaat.

🏃‍♂️ Sporten

Tijdens een hittegolf is het beter om het sporten te verplaatsen van 's avonds naar een vroeger tijdstip op de dag. De ochtend is waarschijnlijk het beste met de laagste temperaturen. Een bijkomend voordeel is dat helder licht in de ochtend jou zal helpen om 's avonds slaperig te worden.

Als je toch liever ‘s avonds sport, is het beter om een ​​iets minder intense sessie te doen om je lichaamstemperatuur niet al te veel te verhogen. Een zeer competitief spel zal stresshormonen opwekken en je slaap verknoeien via een heel ander systeem...

🛠 Hulpmiddelen

Een briesje door een raam of ventilator kan lucht verplaatsen, waardoor het zweet van je huid verdampt en je verder kunt afkoelen.

Speciale materialen (vergelijkbaar met die in sportkleding) die niet alleen zweet absorberen, maar ook meteen uitdrijven.

Bronnen: @drmattwalker @drelsvanderhelm

Vorige
Vorige

Jetlag: hoe ga jij hiermee om?