Jetlag: hoe ga jij hiermee om?

Morgen vliegen mijn dochter en ik naar Suriname waar mijn moeder en overige familie woont. Dit is als wij door de chaos van Schiphol heen weten te komen ;)

Het tijdsverschil tussen Nederland en Suriname in de zomer is 5 uur. De kans is dus heel groot dat wij last zullen hebben van jetlag. Dit blogartikel wil ik daarom wijden aan hoe je een jetlag kunt voorkomen én hoe je ermee om kunt gaan als je het hebt.

Maar eerst, wat is een jetlag?

Jetlag is een verstoring van jouw circadiaans ritme veroorzaakt door snel reizen tussen verschillende tijdzones. Ook bekend als reismoeheid, vluchtmoeheid en desynchronose, beïnvloedt het de slaap-waakcyclus van het lichaam.

Als je last hebt van een jetlag, kan het zijn dat je moeite hebt met je ​​slaapritme in de nieuwe tijdzone. Andere symptomen van een jetlag kunnen zijn: veranderingen in eetlust, spijsverteringsklachten, slaperigheid overdag, ’s nachts wakker zijn, slechte slaapkwaliteit, diarree, constipatie, hoofdpijn, misselijkheid, prikkelbaarheid, evenals kortdurende duizeligheid en verwarring. 

3 tips om jetlag te voorkomen

🔅 Omgaan met blootstelling aan licht. Wanneer je naar jouw bestemming vliegt, probeer dan jouw blootstelling aan licht te synchroniseren met het tijdstip van de dag in de tijdzone van jouw bestemming. Als het buiten het vliegtuigraam daglicht is, maar nacht op jouw bestemming, draag dan een oogmasker om jouw circadiaans ritme te trainen.

 💤 Pas jouw slaap aan op basis van de reisrichting. Als je naar het westen reist, betekent dit meestal dat jouw dag wordt verlengd. Doe je best om wakker te blijven tijdens de vlucht en weersta de drang om vroeg in de avond in slaap te vallen. Ga pas naar bed als de avond valt, en je kunt de ergste effecten van een jetlag voorkomen. Als je naar het oosten reist, vooral bij een nachtvlucht, doe dan je best om aan boord van het vliegtuig te slapen. Draag oordopjes en een oogmasker als dit je helpt in slaap te vallen.

 🍽    Pas jouw eetschema aan. Jouw eetschema kan jouw biologische klok beïnvloeden, inclusief de productie van melatonine en veranderingen in lichaamstemperatuur. Probeer jouw eetschema aan te passen aan de huidige tijd in de tijdzone van jouw bestemming.

4 tips om met jetlag om te gaan 

🕰 Blijf laat op als je naar het westen reist. Als je meerdere tijdzones hebt doorkruist door naar het westen te reizen, weersta dan de neiging om te vroeg in slaap te vallen. Probeer minstens tot 21.00 uur op te blijven om te acclimatiseren aan de lokale tijdzone.

💤 Wanneer je naar het oosten reist, slaap dan op een redelijk tijdstip, zelfs als je niet moe bent. Als je door verschillende tijdzones naar het oosten bent gereisd, zoals van de westkust naar de oostkust van de Verenigde Staten, dwing jezelf dan om vóór middernacht naar bed te gaan.

⏰ Stel een alarm in als je naar het oosten reist. Als je een jetlag echt wilt overwinnen wanneer je naar het oosten reist, moet je op een redelijk tijdstip wakker worden. Stel een alarm in en houd je eraan.

🛏 Als je een dutje moet doen, doe dit dan van korte duur. Soms geeft je lichaam je geen andere keuze dan een dutje te doen. Probeer op zulke momenten jezelf te beperken tot dutjes van 20 minuten om de behoefte om te herstellen in evenwicht te brengen met de noodzaak om jouw biologische klok opnieuw te resetten. Als je na een paar uur weer moe bent, doe dan nog een dutje van 20 minuten en herhaal het patroon tot het vallen van de avond, wanneer het oké is om rustig te gaan slapen.

Mochten deze tips allemaal niet helpen, zorg er dan in ieder geval voor dat je lekker ontspannen in bed ligt. Slaap zal er misschien die avond niet in zitten, maar je krijgt wel de nodige rust.

Bron: @drmattwalker

Vorige
Vorige

When you snooze you lose

Volgende
Volgende

Hoe kom jij de zomerse nachten door?