Slaapdruk

Mijn ogen begonnen zwaar aan te voelen en voordat ik het wist, was ik even weg, buiten bewustzijn.

Onlangs keken we naar een aflevering van Pointer en ik merkte al gauw dat ondanks dat hij interessant was, mijn ogen begonnen dicht te vallen.

Die roes die over me heen kwam en het gevoel dat ik even buiten bewustzijn kwam.

๐—ช๐—ถ๐˜€๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐˜‡๐—ผโ€™๐—ป ๐—ฑ๐˜‚๐˜๐—ท๐—ฒ, ๐—ถ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—˜๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—น๐˜€ ๐—บ๐—ผ๐—ผ๐—ถ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐˜„๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ, โ€˜๐—ฎ๐—ป ๐—ฎ๐—ฐ๐—ฐ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—น ๐—ป๐—ฎ๐—ฝโ€™ ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜‡๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ ๐˜€๐—น๐—ฎ๐—ฎ๐—ฝ๐˜, ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ถ๐—ป๐˜€๐—น๐—ฎ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐—ณ ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐˜€๐—น๐—ฎ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป?

De reden hiervoor ligt aan jouw slaapdruk.

Slaapdruk is de behoefte van de hersenen om te slapen. โ€˜s Morgens na een volledige nachtrust ligt jouw slaapdruk op zโ€™n laagst. Deze bouwt zich op naarmate de dag verstrijkt.

Wanneer je een dutje neemt, wordt jouw slaapdruk verlaagd. Daarom wordt vaak geadviseerd om geen dutje te doen na 14.00 zodat je voldoende tijd hebt om deze slaapdruk weer op te bouwen. Ik raad aan om minimaal acht uur voordat je normaal gesproken naar bed gaat, geen dutje te doen.

Wanneer je โ€˜s avonds op de bank in slaap valt zoals mij overkwam, dan snack je als het ware van jouw slaapdruk. Misschien dat je daarna geen moeite hebt om in slaap te vallen.

Maar als je in de nacht wakker wordt en je kunt niet weer in slaap vallen, dan kan het dus komen door te weinig slaapdruk.

Wanneer je slecht slaapt of te kort slaapt, kan het tegenovergestelde gebeuren. Doordat je minder uren hebt geslapen, komt jouw slaapdruk niet op het laagste niveau. Wat is het gevolg? De volgende avond ben je vroeger slaperig dan je gewend bent.

Als je eerder op de avond al slaperig wordt en dus vroeger naar bed gaat, kan dat je slaapritme in de war schoppen omdat het botst met je natuurlijke biologische klok.

Wil je meer weten over hoe je jouw slaapdruk kunt beรฏnvloeden en beter kunt slapen? Stuur mij gerust een bericht voor een gratis Slaap Check-in via het contactformulier.

Vorige
Vorige

Zelfdokteren voor slaapproblemen: een groeiende trend!

Volgende
Volgende

Sociale jetlag: de verborgen oorzaak van je maandagochtend moeheid