Zelfdokteren voor slaapproblemen: een groeiende trend!
Eind april meldde een nieuwsbericht op RTL4 dat een kwart van de Nederlanders slaapproblemen heeft, terwijl dit in 2017 nog 20% was.
Dertig procent van de vrouwen ervaart slaapproblemen ten opzichte van twintig procent van de mannen.
De meest voorkomende klachten zijn:
↳ ‘s avonds moeilijk in slaap vallen
↳ ‘s nachts lang of vaak wakker liggen
↳ ‘s ochtends erg vroeg wakker worden
Wanneer je deze klachten drie of meer nachten per week ervaart en houden ze langer dan drie maanden aan dan is er sprake van 𝗰𝗵𝗿𝗼𝗻𝗶𝘀𝗰𝗵𝗲 𝘀𝗹𝗮𝗽𝗲𝗹𝗼𝗼𝘀𝗵𝗲𝗶𝗱.
Slapeloosheid kan leiden tot tal van klachten. Op de korte termijn kun je je niet goed concentreren en heb je een slecht humeur. Op de lange termijn kan slapeloosheid angsten en depressies veroorzaken.
Slaapartsen waarschuwen dat mensen met slaapproblemen steeds vaker zelfhulpmiddelen gebruiken die vaak niet effectief zijn om hun slaapklachten te verbeteren.
Sociale media en influencers spelen mogelijk een rol bij de populariteit van zelfhulpmiddelen, zoals:
↳ oordopjes
↳ slaapmaskers
↳ spijkermatten
↳ verzwaringsdekens
↳ smartwatches die de slaap bijhouden
Volgens de Hersenstichting zijn de zelfhulpmiddelen veelal niet wetenschappelijk bewezen middelen die soms de problemen erger maken.
Slaap je slecht en kom je er zelf niet uit, luidt hun advies om naar je huisarts te gaan in plaats van te gaan zelfdokteren. Een andere optie is om met een slaap professional contact te zoeken.
Als je beter wilt slapen, is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Vaak heeft dit te maken met hoe je je dag doorbrengt, zoals bij de dame in de reportage.
Na acht jaar slapeloosheid besloot zij hulp te zoeken bij haar huisarts. De kern van het probleem lag bij haar werk. Door te stoppen met deze baan wist ze haar slaap van drie naar zes uur te verlengen.
Hoewel zelfhulpmiddelen kunnen helpen met ontspanning en rust, vind ik het belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Slaapproblemen zijn vaak complex en vereisen meestal professionele hulp voor een effectieve behandeling.
Neem ze serieus en ga niet bagatelliseren.
De volgende twee vragen kunnen je op weg helpen: Waarom ben ik wakker? Wat houdt mij wakker?