Zonnebril op of niet?

In een nieuwsbrief in juni van Floris Wouterson, slaapexpert en auteur, las ik een interessant artikel over het dragen van zonnebrillen. Hij merkte op dat tegenwoordig iedereen overal met een zonnebril op loopt.

Een leuke foto van onze koning en koningin was toegevoegd waarin Máxima met zonnebril te zien is en Willem-Alexander zonder. Hij uitte het vermoeden dat Willem-Alexander veel beter slaapt dan zijn vrouw.

Wanneer je een zonnebril draagt, krijg je niet genoeg zonlicht en ochtendlicht op je gezicht.

Waarom is daglicht zo belangrijk?

We hebben allemaal een interne klok die ons 24-uurs slaap-waakritme reguleert. Deze biologische klok zit in de hypothalamus, in een specifieke groep cellen genaamd de SCN (suprachiasmatische nucleus). Het zit precies boven waar de oogzenuwen elkaar kruisen.

Natuurlijk daglicht speelt hier een grote rol in. Zodra onze ogen het licht oppikken, geven speciale zenuwcellen deze informatie door aan onze biologische klok. Zo blijven we synchroon lopen met het dag- en nachtritme van de aarde.

Natuurlijk daglicht heeft een positieve invloed op je hormonale response, waardoor je beter kunt slapen. Een goede hormonale respons is belangrijk voor het behoud van een gezonde balans en het optimaal functioneren van het lichaam.

Na het lezen van het artikel in de nieuwsbrief kreeg ik toen (in juni) spontaan zin om een mini-onderzoek te doen. Tijdens de ochtendwandeling met onze hond besloot ik eens goed te observeren hoeveel mannen en vrouwen er rondliepen met of zonder zonnebril. Ik hield dat een half uurtje bij.

Wie denk jij dat het vaakst een zonnebril droeg: de mannen of de vrouwen?

Tijdens mijn wandeling kwam ik 30 mannen en 33 vrouwen tegen. Van de mannen droeg 30% een zonnebril. Bij de vrouwen was dit percentage hoger: 58% droeg er eentje.

Vrouwen ervaren hun slaap over het algemeen als slechter dan mannen. Hoewel ik geen conclusies wil trekken uit mijn mini-onderzoek, vind ik de uitkomst boeiend ;).

Laat jij in de comments weten of jij in de ochtend een zonnebril draagt? Terwijl we net de herfst ingegaan zijn en de daarmee gepaard gaande steeds lager liggende zon, is het natuurlijk vanzelfsprekend dat een zonnebril dragen in de auto essentieel kan zijn voor je veiligheid!

Vorige
Vorige

Cafeïne in koffie: ’s werelds meest geconsumeerde psychoactieve drug

Volgende
Volgende

Heb jij lekker geslapen?