When you snooze you lose

Ben jij iemand die makkelijk z’n bed uitkomt nadat de wekker is afgegaan? Of ben jij degene die vaker op de snooze knop drukt. Als ik naar mijzelf kijk, heb ik jaren op de snooze knop gedrukt ervan uitgaand dat die extra minuten mij wat meer slaap gaven en ik mij daardoor uitgeruster zou voelen. Helaas was het tegendeel waar.

Toen ik mij aan het voorbereiden was op deze post, kwam ik een artikel van de Quest tegen uit 2019. Uit onderzoek kwam naar voren dat Nederlanders graag snoozen en de verleiding om nog een paar minuten extra van hun bed te genieten niet goed kunnen weerstaan. Twee derde van de deelnemers snoozet bijna elke dag en ruim een derde drukt twee of drie keer op de snooze-knop. Een ander interessante uitkomst is dat vrouwen vaker en langer snoozen dan mannen en dat binnen de groep vrouwen jonge vrouwen het vaakst snoozen. Herken jij je hierin? 😉

Waarom snoozen wij eigenlijk?

Snoozen kan verleidelijk aanvoelen door slaapinertie, ook wel slaapmatheid genoemd. Slaapinertie is een duizelig gevoel dat je soms direct na het ontwaken kunt voelen. Tijdens slaapinertie ben je nog steeds niet volledig alert en wil je weer gaan slapen in plaats van uit bed te komen en je dag te beginnen.

Slaapinertie is een normaal gevoel dat we allemaal ervaren als we overgaan van slapen naar volledig wakker zijn. Mensen hebben de neiging om meer intense slaapinertie te ervaren wanneer ze slaapgebrek hebben. Als je minder dan zeven uur per nacht slaapt, kan jouw neiging om te snoozen het gevolg zijn van onvoldoende slaap. Moeite met wakker worden komt ook vaker voor bij mensen met bepaalde slaapstoornissen, stemmingsstoornissen en banen waarbij ze op ongebruikelijke tijden wakker moeten worden.

Is snoozen slecht?

Wanneer het gaat om een paar extra minuten in bed blijven liggen, is snoozen niet per se slecht. Zolang je maar niet weer in slaap valt. Uit recent Brits onderzoek zou snoozen de kans op stress en depressie vergroten. Het snoozen zorgt ervoor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Mensen die snoozen willen graag wat extra slaap pakken, maar door het steeds wekken na een aantal minuten wordt er niet goed doorgeslapen. Dit veroorzaakt niet alleen vermoeidheid, maar ook een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Tips om jou van het snoozen af te helpen

• 🛏 Ga eerder naar bed. Je zult je fitter en uitgeruster voelen.

• 💤 Houdt een vast slaapritme aan: probeer elke avond tegen dezelfde tijd te gaan slapen en elke ochtend tegen dezelfde tijd op te staan.

• 🔅 Zorg voor voldoende (dag)licht. Doe de gordijnen open of steek je nachtlampje aan. Blootstelling aan licht onderdrukt melatonine, het hormoon dat een belangrijke rol speelt in het slaap- en waakritme van ons lichaam. Als gevolg hiervan kun je je alerter en wakkerder voelen als licht in jouw kamer doorkomt wanneer je voor het eerst wakker wordt.

• ⏰ Zet je alarm zo laat mogelijk. Zo blijf je langer onderbroken slapen en heb je simpelweg geen tijd om te snoozen.

Bronnen: @thesleepdoctor @drmattwalker @quest @somnoclinic

Vorige
Vorige

Slaap vult de wapens aan in het arsenaal van jouw immuniteit

Volgende
Volgende

Jetlag: hoe ga jij hiermee om?