Heeft jouw slaapritme ook zo’n last van de wintertijd?

In de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober gaat bij ons de wintertijd in. Dit betekent dat de klok een uur terug wordt gezet. Heerlijk zul je denken, dat uurtje extra slapen en dat klopt ook wel. Maar niet iedereen ervaart deze verandering als prettig. In deze blog ga ik in op de invloed van deze verandering op jouw dag- en slaapritme en welke tips hierbij kunnen helpen.

De invloed op je biologische klok na het ingaan van de wintertijd

Je biologische klok zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam op het juiste moment van de dag worden afgestemd, denk hierbij aan slaap, spijsvertering en het functioneren van hart- en bloedvaten. Omdat je ineens een uur later naar bed kunt en een uur later opstaat, krijgt je biologische klok een kleine klap te verduren en raakt tijdelijk verstoord. Heb je niet gemerkt dat je de eerste nachten eerder slaperig bent en in de ochtend juist eerder wakker?

Volgens een artikel uit @everydayhealth is de wintertijd veel beter afgestemd op ons circadiaans ritme, het 24-uursritme van onze biologische klok, wat onder andere je slaap-waakritme en lichaamstemperatuur regelt. Onze biologische klok is geprogrammeerd om wakker te worden wanneer het licht is en om te slapen wanneer het donker is. De wintertijd biedt meer licht aan in de ochtend en minder in de avond.

Het verzetten van de wintertijd betekent een uur minder licht. Sommigen van ons moeten hier best aan wennen. De vermoeidheid die je hierbij kunt ervaren, wordt een mini jetlag genoemd.

Wist je trouwens dat één uur meer slaap bij het ingaan van de wintertijd als gevolg heeft dat er 21% minder hartaanvallen plaatsvinden, een soortgelijke reductie wordt gezien bij het aantal verkeersongelukken.

Tips om zo goed mogelijk met de wintertijd om te gaan

💤 Houdt een goed slaapritme aan. In de week van het verzetten van de klok kun je in een paar dagen toewerken naar jouw nieuwe bedtijd. Een voorbeeld is om 4 dagen lang steeds een kwartier later te slapen. Hierdoor krijgt je lichaam langzaam de tijd om aan het nieuwe ritme te werken. Ook voor kinderen kan het verzetten van de klok even wennen zijn. Een vaste routine is ook voor hen erg belangrijk. Start daarom in de week van het ingaan van de wintertijd met later naar bed gaan.

🔅 Ga overdag zoveel mogelijk naar buiten en neem het licht goed in je op. Vooral zonlicht in de ochtend geeft je lichaam het signaal dat het ochtend is en dat het tijd is om wakker te zijn, waardoor de circadiaanse ritmes van je lichaam opnieuw worden afgestemd op de wintertijd. Door voldoende daglicht overdag te krijgen, zul je ’s avonds ook gemakkelijker slapen.

 🛏 Geen dutjes overdag. Deze verminderen de slaapdruk die je overdag opbouwt, waardoor je ’s avonds moeilijker in slaap valt. Slaapdruk is de behoefte die de hersenen hebben aan (diepe) slaap en is vooral van invloed op de intensiteit van je slaap. Deze behoefte wordt steeds groter naarmate je langer wakker bent.

⏰ Vóór het slapengaan kun je alle klokken alvast op de nieuwe tijd zetten. De kans is groter dat je er de volgende dag makkelijker aan went.

Bronnen: @everydayhealth @matthewwalker

Vorige
Vorige

Wat te doen tegen in slaap vallen in de auto? 

Volgende
Volgende

Slaap vult de wapens aan in het arsenaal van jouw immuniteit