Slaap vult de wapens aan in het arsenaal van jouw immuniteit

Drie weken geleden was het voor mij de eerste keer dat ik corona kreeg in ruim 2,5 jaar sinds de pandemie was begonnen. Terwijl ik in isolatie zat, kwam het idee bij mij op om een blogitem hieraan te wijden en hoe slaap invloed heeft op ons immuunsysteem.

Er is een nauwe relatie tussen onze slaapgezondheid en ons immuunsysteem. Wist je bijvoorbeeld dat mensen die minder dan 7 uur slapen, drie keer meer kans hebben om verkouden te worden. Mensen die minder dan 5 uur slapen hebben 70% meer kans op een longontsteking. Een ander interessant weetje is dat als je niet voldoende slaap krijgt in de week vóór jouw griepprik, jouw immuunsysteem 50% minder geactiveerd wordt. Wellicht iets om rekening mee te houden wanneer je een griepprik of boosterprik gaat halen.

Maar wat is een immuunsysteem?

In de volksmond wordt het immuunsysteem ook wel het afweersysteem genoemd. Het is het verdedigingssysteem van ons lichaam en beschermt je tegen interne en externe ziekteverwekkers. Het immuunsysteem bevindt zich in ons hele lichaam, onder andere in je bloed, huid, darmen en luchtwegen. De onderdelen van het immuunsysteem communiceren nauw met elkaar met als doel om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken.

Een goede nachtrust verhoogt jouw immuunsysteem

Vooral diepe slaap gedurende de nacht en de stoffen die in deze fase vrijkomen zijn van invloed op je immuunsysteem. Deze stoffen spelen ook een rol bij de geheugenvorming van je immuunsysteem. Een goede nachtrust zorgt er dus ook voor dat je immuunsysteem een beter geheugen op kan bouwen tegen de ziekteverwekkers die je elke dag tegenkomt. Denk hierbij aan verkoudheids- of griepvirussen, of virussen waartegen je gevaccineerd bent waardoor je beter beschermd bent tegen deze ziekten.

Een goed immuunsysteem is goed voor je slaap

Harvard onderzoekers hebben bij een onderzoek met muizen ontdekt dat een stof die geproduceerd wordt binnen je immuunsysteem slaapopwekkend werkt. Dit stofje heet interleukine-1 bèta en komt ook voor bij mensen. Dit zou betekenen dat een goed functionerend immuunsysteem dus ook weer zorgt voor een betere slaap. Wanneer je niet goed (genoeg) slaapt, zal je immuunsysteem verzwakken. Naast dat je vatbaarder bent voor ziekteverwekkers worden er ook minder slaap bevorderende stoffen aangemaakt. Hierdoor slaap je minder diep en kun je in een vicieuze cirkel belanden.

Je lichaam heeft genoeg rust nodig om zijn immuniteit te versterken. Maar zoals we hebben gezien, speelt het immuunsysteem ook een rol bij het verbeteren van de slaap van het lichaam. Hierdoor zijn beide lichaamsfuncties wederzijds voordelig en belangrijk.

Slaap vult de wapens aan in het arsenaal van jouw immuniteit

Deze quote omvat alles wat ik hierboven heb uiteengezet. Slaap stimuleert de productie van immuniteitsfactoren en je lichaam wordt geactiveerd om bedreigingen voor het lichaam snel onschadelijk te maken. Na een goede nachtrust ben je de volgende ochtend veel meer immuun en robuust. Slaap kun je daarmee zien als de beste ziektekostenverzekering. Dus mijn advies, wanneer je een volgende keer ziek bent, geef lekker toe aan die behoefte aan rust en slaap.

Bronnen: @peterattiamd @drmattwalker @yugenkombucha @somnox.sleep

Vorige
Vorige

Heeft jouw slaapritme ook zo’n last van de wintertijd?

Volgende
Volgende

When you snooze you lose