Internationale meditatiedag

Zondag 21 mei was het internationale meditatiedag.

Ik kan mij nog goed herinneren zo’n 33 jaar geleden dat mijn pa ons gezin meenam naar een meditatiecentrum. Daar hebben wij toen een les in transcendente meditatie gevolgd.

Richting het einde van de les kon je voor jezelf een mantra kiezen wat bij jou paste, bij voorkeur een klank. Mijn broertje vroeg vrij snel, nadat wij onze mantra gekozen hadden, welke ik gekozen had. Echter was het juist de bedoeling om deze voor jezelf te houden. Alhoewel ik deze mantra vrij weinig meer gebruik in mijn meditaties weet ik hem nog heel goed.

Sinds mijn elfde speelt meditatie al best een belangrijke rol in mijn leven. Gedurende mijn studententijd en begin van mijn loopbaan werden mijn meditatiemomenten wel wat minder regelmatig. Maar ik kwam er altijd naar terug tijdens periodes van meer druk, stress of onrust.

Tegenwoordig voelt voor mij een dag zonder meditatie als een dag die niet helemaal compleet is. Het is echt een onderdeel van mijn dagelijkse routine geworden. Meestal probeer ik dit in de ochtend te doen. Voor mij voelt het dan alsof ik de dag vanuit niks met een leeg hoofd begin. Als het om wat voor reden dan ook in de ochtend niet lukt, dan doe ik dit voordat ik ga slapen.

Veel mensen denken dat je een meditatie heel lang moet doen voordat het echt helpt. Maar weet je dat dit helemaal niet zo is? Mijn meditaties duren meestal zo'n zes tot acht minuten. En geloof me dat zelfs een meditatie van maar twee minuutjes al ontzettend fijn en ontspannen kan voelen.

Dus mocht je nog niet mediteren, waar wacht je nog op? Probeer het gewoon eens uit, zelfs al zijn het maar enkele minuten per dag. Je zult versteld staan van de rust en ontspanning die je kunt ervaren. Of het nu 's ochtends is om de dag fris te beginnen of 's avonds voor het slapengaan om tot rust te komen. Neem de tijd voor jezelf, vind jouw eigen moment van stilte en ervaar de voordelen van meditatie 🧘🏻‍♀️.

Vorige
Vorige

Last van een vol hoofd? Ontdek hier wat je eraan kunt doen

Volgende
Volgende

Zomertijd: hoe sla jij je als ambitieuze moeder erdoorheen?