Zomertijd: hoe sla jij je als ambitieuze moeder erdoorheen?

Met het ingaan van de zomertijd aankomend weekend komt er naast meer zonneschijn en warmte ook een verandering in jouw dagelijkse routine. Voor veel moeders kan deze verandering betekenen dat jullie al zo kostbare slaapuren nog meer worden ingeperkt, ineens ga je een uur eerder naar bed en sta je een uur eerder op. Het kan ook moeilijk zijn om 's nachts te rusten als je druk bezig bent met het managen van je huishouden, werk en gezin.

Het verzetten van de klok kan ook gevolgen hebben voor jouw slaap, vooral als je al langer last hebt van slecht slapen. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om deze overgang soepeler te laten verlopen en je slaapkwaliteit te verbeteren.

Als ambitieuze moeder is het begrijpelijk dat je vaak veel op je bordje hebt liggen. Van werk en huishouden tot het opvoeden van je kinderen, het kan moeilijk zijn om tijd te vinden voor jezelf en de broodnodige rust die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Maar slaap is essentieel voor ons welzijn. Een goede nachtrust zorgt voor meer energie, een betere concentratie en een hogere productiviteit. Het is de sleutel tot het behalen van je doelen en het najagen van je ambities.

Dus, hoe krijg je als ambitieuze moeder nog steeds voldoende en goede slaap, terwijl de zomertijd je schema overhoop gooit? Hieronder noem ik enkele tips:

💤 Pas je slaapschema geleidelijk aan: als je al een tijdje last hebt van gebroken nachten, kan het verzetten van de klok je biologische klok verder in de war brengen. Om dit te voorkomen, kun je proberen om je slaapschema geleidelijk aan te passen. Begin enkele dagen voor het verzetten van de klok met vroeger opstaan en eerder naar bed gaan, zodat je lichaam kan wennen aan het nieuwe ritme. Een voorbeeld is om de komende dagen elke avond een kwartier eerder naar bed te gaan en een kwartier eerder op te staan. Dit kun je ook toepassen bij je kinderen.

🛏 Maak een slaapvriendelijke omgeving: zorg ervoor dat je slaapkamer een rustige en ontspannen omgeving is. Verduisterende gordijnen kunnen helpen om het extra daglicht buiten te houden en geluidsisolatie kan helpen om storende geluiden te verminderen. Zorg ook voor een comfortabel bed en kussen dat bij jouw slaaphouding past.

📱 Verminder je blootstelling aan blauw licht: blauw licht, afkomstig van elektronische apparaten zoals smartphones en tablets, kan de productie van het slaaphormoon melatonine onderdrukken en je slaap verstoren. Probeer daarom om een paar uur voor het slapengaan je blootstelling aan blauw licht te verminderen.

🛀 Zorg voor ontspanning: neem de tijd om te ontspannen voordat je gaat slapen. Dit kan bijvoorbeeld door te mediteren, een warm bad of douche te nemen of een boek te lezen. Jouw lichaam en geest kalmeren hierdoor en je vergroot de kans dat je beter slaapt.

⏰ Vóór het slapengaan alle klokken alvast op de nieuwe tijd zetten. Het maakt het wennen de volgende dag een stuk makkelijker.

Photo by @icons8

Vorige
Vorige

Internationale meditatiedag

Volgende
Volgende

Wat te doen tegen in slaap vallen in de auto?