Last van een vol hoofd? Ontdek hier wat je eraan kunt doen

De laatste keer dat ik een vriendin sprak, vertelde zij dat ze af en toe moeite had met haar slaap. Het kon wel een paar uur duren voordat zij in slaap viel, maar op dat moment vond ze het niet nodig om er serieus iets aan te doen.

Een aantal weken geleden sprak ik haar opnieuw en ik vroeg hoe het met haar slaap ging. Tot mijn verrassing vertelde ze dat ze al een tijdje heel goed slaapt.

Eén van de redenen die ze noemde, is dat ze onlangs een nieuw matras heeft gekocht. Ik kan het trouwens zeker aanraden om een nieuw matras te overwegen als je niet meer weet wanneer je de jouwe voor het laatst hebt gekocht.

Daarnaast vertelde ze dat ze doordeweeks vaak last heeft van een vol hoofd aan het eind van de dag, wat haar in het verleden vaak uit haar slaap hield. Ik vroeg haar hoe vaak ze overdag een pauze neemt.

Ze gaf toe dat dit veel te weinig was, eigenlijk maar één echte pauze die ook nog eens niet zo lang duurt. We zijn zo druk met van alles bezig dat pauzes er vaak bij inschieten.

Ik gaf haar als tip om één keer per dag een kwartier te nemen om datgene waar ze zich zorgen over maakt of wat haar bezighoudt op te schrijven, het liefst op papier met een pen.

Dit wordt een piekerkwartier genoemd. Tijdens een piekerkwartier geef je jouw brein de ruimte om alle informatie, prikkels en stress die het gedurende de dag heeft verzameld en jou bezighoudt, te kunnen verwerken.

Als je dit niet eerder op de dag doet, is het moment waarop je in bed ligt om te slapen juist het moment waarop deze gedachten opkomen. Regelmatig pauzes nemen of momenten van ontspanning dragen ook positief bij aan een goede nachtrust.

Kies een geschikt tijdstip, misschien wanneer je thuiskomt van je werk of na het avondeten. Zorg er wel voor dat er voldoende tijd is tussen het piekerkwartier en het moment dat je naar bed gaat.

Het gesprek met mijn vriendin eindigde met het plan om binnenkort weer af te spreken en dat zij zou nadenken over de tip die ik haar had gegeven. Zal ze het toepassen? Dat zal alleen de tijd uitwijzen.

Vorige
Vorige

Wanneer slapeloosheid je vriendschappen op het spel zet

Volgende
Volgende

Internationale meditatiedag