Wanneer slapeloosheid je vriendschappen op het spel zet

Je hoort het geluid van een bericht binnenkomen op je telefoon die op de salontafel ligt. Een aarzeling gaat door je heen omdat je al een vermoeden hebt van wie het kan zijn. Je hebt net de kinderen op bed gelegd en welterusten gewenst. Terwijl je het bericht leest dat van je vriendin afkomstig is, voel je je verdrietig worden.

Vriendinnenavond

Samen met twee andere vriendinnen willen jouw vriendin en de anderen graag aankomend weekend afspreken. Elke twee maanden plannen jullie een gezellige zaterdagavond samen. Deze keer stellen ze voor om een hapje te eten in jullie favoriete Italiaanse restaurant en daarna een filmpje te pakken. Bij voldoende animo willen jullie daarna ook wat drinken in het café waar jullie als studenten al samenkwamen.

Je voelt de opwinding en blijdschap van je vriendin doorkomen in het bericht. Je zou niets liever willen dan met hen mee te gaan, maar de schaamte begint al naar boven te borrelen. De vorige keer dat je had afgezegd, merkte je dat je vriendinnen het niet helemaal begrepen. Ze zeiden dat ze het jammer vonden dat je er niet bij was en dat ze je gemist hadden, maar je kon het gevoel niet onderdrukken dat ze stiekem dachten dat je gewoon geen zin had om mee te doen. Je schaamde je ervoor dat je niet openlijk kon vertellen dat het door de aanhoudende slapeloosheid kwam.

Afzeggen

Het verdrietige gevoel neemt toe; de afgelopen twee keer heb je moeten afzeggen, en vanavond zul je weer afzeggen. Het is al een tijdje geleden sinds je voor het laatst een vriendinnenavond had, maar je bent uitgeput door jouw gebroken nachten.

De gedachte aan een avondje uit maakt dat je je overweldigd voelt en je twijfelt of je het wel aankunt. Door jouw slapeloosheid voel je dat je op jouw tandvlees loopt. Jouw gebrek aan energie breekt je op.

Verdomde slaap

‘S nachts lig je er vaak wakker van. Je bent bang dat ze niet begrijpen hoe vermoeid je bent. Je vreest leuke dingen met je vriendinnen te missen en het gevoel te hebben dat je buitengesloten wordt. Als je zo doorgaat, bestaat de kans dat je jouw vriendinnen kwijtraakt. Die verdomde slaap, bij iedereen om je heen lijkt het zo natuurlijk te gaan, behalve bij jou. Je hebt er al alles aan gedaan om goed te slapen, maar het lukt maar niet.

Weer een goede nachtrust

Je vraagt je af hoe je hier doorheen gaat komen. Ga je ooit weer een goede nachtrust hebben? Zullen jouw vriendinnen jouw vriendschap niet opgeven? Voorlopig is dit nog hoe het is voor jou.

Ik kan je vertellen dat een goede nachtrust wel mogelijk is. Jij gaat weer blij worden wanneer je berichtjes van je vriendinnen krijgt om af te spreken. Je kunt weer voldoende energie hebben voor een meidenavond met hen en de volgende ochtend weer fit wakker worden.

Vorige
Vorige

Heb jij lekker geslapen?

Volgende
Volgende

Last van een vol hoofd? Ontdek hier wat je eraan kunt doen