Tikken tegen het glas: hoe stress onze slaap beïnvloedt

Ken je dat gevoel, alsof het leven continu op je ‘glas’ tikt? Het houdt je scherp, gespannen en vaak wakker. Laat me je meenemen in een inzicht dat ik laatst kreeg toen ik in de wachtkamer van de huisarts zat. Er stond een aquarium met een sticker erop: “Niet tikken svp”. Wist je dat het tikken tegen het glas vissen stress kan bezorgen?

Net zoals dat tikken de vissen verstoort, kan ons drukke leven tegen ons glas tikken en ons uit balans halen. Hoe vaak voel jij je overprikkeld door alles wat op je afkomt? Als slaapcoach zie ik dit patroon vaak terug bij drukke moeders. Misschien herken je het wel in jouw leven.

Hoe stress jouw nachtrust saboteert

Wanneer het leven druk op je uitoefent – van volle agenda’s tot zorgen die je wakker houden – reageert je lichaam alsof het in een noodsituatie zit. Je hersenen, en met name de amygdala, springen in actie. Dit deel van je brein detecteert stress en zet alles in gang: het maakt stresshormonen zoals cortisol en adrenaline aan, versnelt je hartslag en maakt je alert.

Dit kan handig zijn als je voor een gevaar moet wegrennen, maar niet als je rustig wilt slapen. Het probleem? Je brein maakt geen onderscheid tussen een echte dreiging en een uitpuilende to-do-lijst. Dus terwijl je moe in bed ligt, blijft je lichaam in die ‘vecht-of-vlucht’-modus hangen. Geen wonder dat je wakker ligt.

Herken je deze signalen?

Misschien probeer je de stress te verzachten door ’s avonds te bingewatchen of iets lekkers te eten. Maar vaak maken deze korte-termijnoplossingen het probleem alleen maar erger. Je nachtrust raakt verder verstoord, waardoor je de volgende dag nóg vermoeider bent. Het is een vicieuze cirkel die je energieniveau steeds verder uitput.

Reflecteer: tik jij zelf tegen het glas?

Veel drukke moeders denken dat de chaos van buitenaf komt. Maar hoe vaak tik je misschien zelf tegen het glas? Het is een belangrijke vraag om jezelf te stellen. Vaak leggen we onszelf een enorme druk op, omdat we iedereen tevreden willen houden of denken dat alles perfect moet zijn.

Wat kun je doen om te herstellen?

Het nieuwe jaar is hét moment om stil te staan bij wat je écht nodig hebt. Neem tijd voor reflectie. Hoeveel prikkels kun je zelf verminderen? Hier zijn enkele ideeën:

  • Creëer momenten van rust: Gun jezelf een paar minuten stilte per dag. Een ademhalingsoefening kan al wonderen doen.

  • Praat over je zorgen: Deel je gedachten met iemand die je vertrouwt. Je hoeft het niet allemaal alleen te dragen.

  • Zet jezelf op de eerste plaats: Vraag jezelf af: wat heb ik nodig? Dit is geen egoïsme, maar zelfzorg.

Begin 2025 met hernieuwde energie

Hoe zou jouw leven eruitzien als je minder tegen je eigen glas zou tikken en meer ruimte geeft aan rust? Stel jezelf voor: een uitgerust en energiek gevoel, niet alleen omdat je voldoende slaapt, maar omdat je je prioriteiten anders hebt ingericht.

Laat 2025 het jaar worden waarin je jouw energieniveau serieus neemt en stappen zet richting een meer ontspannen leven. Als je niet weet waar je moet beginnen, weet dan dat je niet alleen bent. Als slaapcoach help ik moeders zoals jij om uit deze cirkel te stappen.

Wat wordt jouw eerste stap?

Vorige
Vorige

Multitasken: een mythe die je energie sluipt

Volgende
Volgende

Hoe weet je hoeveel slaap je nodig hebt?